Przepis i sposób przygotowania na: Mój ulubiony biszkopt :)
Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodać żółtka i wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Masę przelać do formy o wymiarach mniej więcej 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
To mój ulubiony biszkopt do wszelkiego rodzaju przekładańców z wykorzystaniem właśnie białego biszkoptu. Jest puszysty i nie jest suchy. Bardzo polecam :)