Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój ulubiony biszkopt :)

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
jajko 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Mój ulubiony biszkopt :)

Białka oddzielić od żółtek.

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.

Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodać żółtka i wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Masę przelać do formy o wymiarach mniej więcej 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.

To mój ulubiony biszkopt do wszelkiego rodzaju przekładańców z wykorzystaniem właśnie białego biszkoptu. Jest puszysty i nie jest suchy. Bardzo polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 07.02.2014 21:38
No chyba ma :) Ale nie umiem wyjaśnić jakie. Przepis na ten biszkopt jest w mojej rodzinie już od bardzo dawna i nigdy się nie zastanawiałam dlaczego jest tak a nie inaczej. W każdym razie musi to być dobry patent bo biszkopt zawsze się udaje i jest naprawdę bardzo puszysty :) Moja mama, która jest osobą "w gorącej wodzie kąpaną" bardzo często z rozpędu wsypuje proszek do pieczenia prosto do mąki zamiast do żółtek :) Mnie na szczęście jeszcze się to nie przydarzyło :)
ZEWA 07.02.2014 21:22
pierwszy raz spotykam się, że proszek do pieczenia miesza się z żółtkami a nie z mąkami. Cy to ma jakies znaczenie ?
Aannkaa82 05.02.2014 15:03
Bardzo lubie biszkopt nawet bez kremu tak po prostu sam :) ja robie trochę inaczej ale na pweno wypróbuje Twój przepis ;)
olla85 04.02.2014 08:44
IZABELA29 IZABELA NOWAK -slonce: Mnie zawsze taki wychodzi. ZAWSZE
IZABELA29 04.02.2014 08:37
nie zawsze taki wychodzi
anemon 03.02.2014 15:30
Pięknie Ci wrósł, nic tylko robić krem i tort gotowy.
olla85 01.02.2014 17:09
jasiek: zgadza się - idealnie nadaje się on też do tortów :) Zrobiłam go kiedyś z podwójnej porcji w tortownicy 24cm, i miałam naprawdę wysoki tort; biszkopt tak pięknie wyrósł, że dał się przekroić na 4 solidnej grubości blaty :)
AGNIESZKA144 01.02.2014 16:56
na pewno wypróbuję
jasiek 01.02.2014 15:41
idealny do tortów
norweska20 01.02.2014 14:18
skorzystam i wypróbuje
Czyki 01.02.2014 13:51
To, jest dobry przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak