Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z czekoladą i kardamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuka
margaryna 1/2 kostki
jajko 1 sztuka
gorzka czekolada 20 dkg
mleko 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
cukier 5 łyżek
dżem morelowy 1/2 słoika
kardamon 3 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z czekoladą i kardamonem

Ciasto: Z mąki, cukru, 1 żółtka i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem morelowym.

Masa: Mleko ze śmietaną zagotować na najmniejszym ogniu. Ziarna kardamonu rozłupać i sam środek rozgnieść na proszek w moździerzu. Do mleka dodać kardamon i połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia wystudzić.

2 Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodać płynną czekoladę, zmiksować na jednolitą masę.

Gotowy krem wylać na spód ciasta posmarowany dżemem.

Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 150 stopni.

Smacznego!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 01.02.2014 20:29
Czekolada i kardamon udany duet.
eMMe 01.02.2014 13:55
Dla mnie najlepsza:)
patryska76 01.02.2014 11:24
Smakowita tarta ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak