Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy z dżemem truskawkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 2 szt
roztopione masło 2 łyżki
drożdże 4 g
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy z dżemem truskawkowym

Do miski wlewamy 1 szklankę letniego mleka kruszymy do niego drożdże - mieszamy. Dodajemy ok 1 łyżkę cukru - mieszamy ponownie. Posypujemy ok 2 łyżkami mąki i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Do drugiej większej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dajemy odrobinę soli i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy rękę wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiamy . Tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Formujemy kule , posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego kulki. Układamy na desce posypanej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja swoje kluski gotowałam w urządzeniu do gotowania na parze. Pookładałam je na sicie i włączyłam urządzenie po ok 5 min. Kluski były gotowe. Polałam je dżemem truskawkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 01.02.2014 10:28
Moje ulubione bułeczki na parze ;-)
Aga-25 01.02.2014 08:50
słodkości mniam
Ola1984 01.02.2014 08:49
Bardzo lubię pampuchy :) U mnie też zawsze na słodko.
Agnieszka-87-25 01.02.2014 08:43
smaczne na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak