Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluszki z mąki żytniej

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
mak do posypania
jajko 1 sztuka
drożdże 1/3 kostki
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: paluszki z mąki żytniej

w misce rozkruszam drożdże dodaję mąkę ,sól, jajko ,i wyrabiam ciasto dodają ciepłą wodę ,tyle aby ciasto było nie za rzadkie( ma być miękkie i elastyczne) ,wyrabiam około 10 minut.po tym czasie odstawiam (1,5 godz)
ciasto dzielę na części i robię wałeczki.które posypuję makiem.
piekę na złoty kolor w temp.180 stopni.(10 minut)

SMACZNEGO !!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ola 04.02.2023 16:33
Ciasto w tych proporcjach wychodzi ciut gęstsze niż na naleśniki, musiałam dodać 2x więcej mąki... Zobaczymy co z tego wyjdzie
Rafał10 01.02.2014 09:31
bardzo fajny przepis :)
treonina 31.01.2014 23:22
fajny przepis
Kuchenka 31.01.2014 21:45
przydatny przepis!!!
mitek111 31.01.2014 21:02
takie domowe są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak