Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
margaryna 50 dag
sól 2 łyżeczki
mak 1/2 szklanki
cebule 3 szt
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Kroki postępowania

1
Do kubeczka wlewamy mleko i dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli oraz odrobinę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Cebularze foto
2
Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Roztapiamy margarynę i sól. Wlewamy do ciasta i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Krok 2 - Cebularze foto
3
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3 - Cebularze foto
4
Cebulkę kroimy w piórka, solimy aby zmiękła. Następnie dolewamy olej i mieszamy. Pozostawimy na około godzinę.
Krok 4 - Cebularze foto
5
Z wyrośniętego ciasta formułujemy placuszki.
Krok 5 - Cebularze foto
6
Przekładamy na blaszkę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy pędzelkiem nasze placki.
Krok 6 - Cebularze foto
7
Na placek kładziemy najpierw wcześniej przygotowaną cebulkę, a następnie posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika.
Krok 7 - Cebularze foto
8
Cebularze pieczemy w temp. 180' około 20 min. Smacznego!
Krok 8 - Cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 18.02.2014 16:23
wspaniałe cebularze
Barbara777 01.02.2014 21:32
mniam, pyszne jak te lubelskie cebularze
Iwona32 01.02.2014 21:31
muszę takie upiec
eMMe 31.01.2014 20:19
Pyszne na kolację lub drugie śniadanie:)
gosia56 31.01.2014 17:14
muszę się przyznać ze jeszcze nie jadłam
Agata3 31.01.2014 16:56
mmm pyszne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak