Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół staropolski

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rostbef wołowy 40 dkg
żeberka wieprzowe 30 dkg
kura 30 dkg
wątróbka drobiowa 15 dkg
pieczarki 15 dkg
marchewka 1
pietruszka 1
por (biała część)
seler 1 średni
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 2
czosnek 2 ząbki
cebula 1
seler nać 2
pietruszka zielona
lubczyk świeży 1
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do rosołu Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół staropolski

Mięso dokładnie umyć. Wołowinę i wieprzowinę zalać zimną wodą. Zagotować, dokładnie zebrać powstające szumowiny. Gotować rosół na małym ogniu. W połowie gotowania dodać mięso z kury (najlepiej Ćwiartkę czyli: pierś, szyję, żołądek i serce), włoszczyznę i pozostałe składniki oprócz pieczarek i wątróbki. Gotować aż składniki będą miękkie. Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Wątróbkę obraną z błon zalać wrzątkiem. Po minucie odcedzić i pokroić w kostkę.Gdy mięso będzie miękkie, rosół przecedzić, wrzącym zalać pieczarki i wątróbkę, doprawić do smaku pieprzem i .

Najlepiej smakuje z domowym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 31.01.2014 18:13
bardzo lubię rosół, ten wygląda przepysznie
patryska76 31.01.2014 15:05
Uwielbiam!!! ;-)
idealme 31.01.2014 14:05
mój ulubiony!
Agata3 31.01.2014 13:33
fantastyczne, domowe danie:)
krystyna330 31.01.2014 12:30
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak