Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka maślankowo – pomarańczowa.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 3 szt
mięta,melisa,pietruszka 2 łyżki
maślanka 200 ml
sok pomarańczowy 200 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
cykata pomarańczowa 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczka
miód 1 łyżka
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka maślankowo – pomarańczowa.

Kroki postępowania

1
Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser.
Krok 1 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto
2
Wykonanie.
Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała.
Miód lekko podgrzać.
Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód, cykatę i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Foremkę ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami pomarańczy
Krok 2 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto
3
,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto
4
Bardzo dobrze smakuje
Krok 4 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto
5
polana kremem aceto balsamico.
Krok 5 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto
6
Galaretka maślankowo – pomarańczowa.
Krok 6 - Galaretka maślankowo – pomarańczowa. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.02.2014 16:41
ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam
#DELETED#Kulinarne przgody Gatity1665049670
#DELETED#Kulinarne przgody Gatity1665049670 31.01.2014 19:39
Słoneczny deser !
Maria 70 31.01.2014 13:17
Zachwyca urodą i smakiem pewnie też.
Christopher 31.01.2014 12:37
Renataj.Cykata to z języka włoskiego,skórki cytrusów smażone w syropie cukrowym . Skórki pomarańczy najpierw parzę wrzątkiem,kroję w małą kosteczkę lub paski ,smażę w syropie i potem suszę.Podobny termin to owoce kandyzowane.Myślę,że na DS opisałem gdzieś ten proces dokładnie.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania,służę pomocą.
pawel123 31.01.2014 12:36
ale smakołyki
MagdaXXX 31.01.2014 11:41
mniam pyszności
Marta1986 31.01.2014 11:27
pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 31.01.2014 10:59
bardzo fajny pomysł
malaczarna23 31.01.2014 10:01
wygląda mega smakowicie
wyattearp 31.01.2014 09:43
ciekawe :)
agnieszka131919 31.01.2014 09:43
super deser
stokrotka 31.01.2014 09:26
wykwintny deser!
dodi 31.01.2014 09:18
super deserek
brioszka 31.01.2014 08:48
obłędnie wygląda, mniam!
Milka100 31.01.2014 08:46
palce lizać
Aga-25 31.01.2014 08:37
smak ekstra
Agnieszka-87-25 31.01.2014 08:15
ładnie wygląda i smaczne za pewne
Romanowka 31.01.2014 07:55
Wygląda rewelacyjnie i wydaje się być mocno orzeźwiające :)
Renataj 31.01.2014 07:43
Fajny pomysł i efekt. Co to jest cykata - jeszcze się z tym nie spotkałam ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak