Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka
ogórek 1 sztuka
koperek 1/2 pęczka
buraki 3 sztuki
rzodkiewki 4 sztuki
kefir 1 szklanka
jogurt naturalny 1 szklanka
cukier 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik

Kroki postępowania

1
Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, botwinkę drobno kroimy.
Krok 1 - Chłodnik foto
2
Tak przygotowane buraczki zalewamy woda dodajemy 2 łyżki cukru i pól łyżeczki soli – gotujemy ok 20 minut.
Krok 2 - Chłodnik foto
3
Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy.
Krok 3 - Chłodnik foto
4
Do ogórka dodajemy kefir i jogurt naturalny.
Krok 4 - Chłodnik foto
5
Następnie dodajmy przestudzone buraczki ok 5 -6 łyżek oraz ok. 3 chochelki barszczyku. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku – dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Chłodnik foto
6
Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 6 - Chłodnik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 19.02.2014 09:04
super chłodnik
krokus 31.01.2014 11:03
Tak najlepiej smakuje w upały :)
aniagdz 31.01.2014 08:46
oj lubię zwłaszcza w lato:)
Megg 31.01.2014 01:29
Super smaczny chlodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak