Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ryżowa 10 łyżek
woda 18 łyżek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki
polędwica z dorsza

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem

Kroki postępowania

1

Rybę mocno solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy imbirem, czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Rybę nacieramy przyprawami i zostawiamy na 15 minut. 

Krok 1 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
2

W tym czasie przygotowujemy ciasto ryżowe. Mąkę ryżową wsypujemy do miski i mieszamy z wodą. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.

Krok 2 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
3
Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście.
Krok 3 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
4
Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smażymy z obu stron.
Krok 4 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
5

Gdy ryba już trochę się podsmaży, ponownie smarujemy ją pozostałym ciastem. Smażymy do zarumienia z obu stron.

Krok 5 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
6
Podajemy jako danie główne lub jako jego element.
Krok 6 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.02.2014 11:42
rewelacyjne połączenie smaków :)
Klausia 01.02.2014 16:24
IwonaDD: ja też pierwszy raz się spotkałam, dlatego od razu kupiłam :) Jest to co innego niż filet bo filety leżały obok i wyglądały zupełnie inaczej :) W każdym razie jak zwał tak zwał, ale było smaczne :D
anemon 01.02.2014 08:12
Tylko raz udało mi się kupić polędwicę z dorsza, niestety w mojej okolicy jest o nią trudno. Twój pomysł brzmi bardzo smacznie.
Zdzisław 31.01.2014 05:36
smaczna potrawa i apetycznie wygląda
Milka100 30.01.2014 21:51
apetyczna rybka
IwonaDD 30.01.2014 20:23
brzmi i wygląda pysznie,choć muszę przyznać,że pierwszy raz spotykam się z terminem "polędwica z dorsza", nie wiedziałam,że tak można nazywać również ryby
stokrotka 30.01.2014 20:17
oj musi być pyszna!
Beata999 30.01.2014 20:05
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak