Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dip z grillowanego bakłażana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
czosnek główka
sok z cytryny 3 łyżki
oliwki 4-5
papryka według uznania
jogurt grecki 2-3 łyżki
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: dip z grillowanego bakłażana

* Bakłażan kroimy w grube talarki, smarujemy oliwą z oliwek, solimy następnie grillujemy z dwóch stron.
* czosnek kroimy wszerz, nie obierać. Polewamy oliwą z oliwek lekko solimy.
*Wstawiamy czosnek do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30-40 minut.
*Paprykę i oliwki drobniutko kroimy.
*Z grillowane bakłażany drobno siekamy,wyciskamy do nich upieczony czosnek. Wrzucamy masę do miski, następnie dodajemy paprykę i oliwki, sok z cytryny oraz jogurt grecki (ja wybrałam wersje light). Całość mieszamy,można dodać natkę bądź mięte.

Taki dip świetnie pasuje na kanapki lub jako przekąska do warzyw lub placki tortilli.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 30.01.2014 12:53
fajne smaki!!!
Romanowka 30.01.2014 12:52
wspaniały!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak