Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
woda 1 szkl
Farsz:
kasza gryczana 10 dag
kostka rosołowa 1 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
pozostałe składniki:
smalec 2 łyżki
cebula 1 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej, szczyptę soli, ciepłą wodę, zamieszać i zagnieść ciasto. Szczelnie przykryć folią i pozostawić na 15-20 minut.
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną i serem foto
2
Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z kostką rosołową, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, połączyć z kaszą. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną i serem foto
3
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć farsz, zlepić dociskając widelcem.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną i serem foto
4
Partiami wrzucać do gotującej się wody, delikatnie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu około 2 minut.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną i serem foto
5
Wyłożyć na talerze, polać zeszkloną na smalcu pokrojoną cebulą. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 06.02.2014 10:58
smaczne pierożki
czekoladka_m 05.02.2014 10:49
Tez je robię;)
Kuchenka 30.01.2014 10:12
bardzo fajne
Aleksandra/Olcia 30.01.2014 09:22
bardzo je lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak