Młoda jarzynowa

Młoda jarzynowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode, dość duże marchewki

    2
  • korzeń młodej pietruszki

    1
  • kawałek korzenia młodego selera

    1
  • zielonej, szczupłej cukinii

    1/2
  • łyżek czerwonej soczewicy

    5
  • łyżka masła

    1
  • łyżeczki płatków chili albo kawałek strąka świeżej chili

    1/2
  • ząbki czosnku

    1-2
  • pęczka koperku

    1/2
  • łyżek śmietany 18% + 1 łyżeczka mąki pszennej

    4-5
  • sól, 2 liście laurowe

    do smaku:
  • przyprawa suszone pomidory

    1 łyżeczka, z czosnkiem i bazylią
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach - startych warzyw powinno być ok.2-3 szklanek Cukinię, razem ze skórką, poszatkować na cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Soczewicę dokładnie opłukać, zalać w garnku 1 litrem wody, dodać liście laurowe, płatki chili i gotować 10 min.. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i starte warzywa, podsmażyć mieszając aż zaczną się rumienić. Przełożyć warzywa do soczewicy, dodać kostkę rosołową, gotować 5 min.. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanego koperku. Na koniec dodać cukinię, nie trzeba jej długo gotować - wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś za gęsto to można dolać nieco wody albo bulionu, ale ja lubię taką. Na talerzach posypać przyprawą pomidorową i resztą koperku. Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara33

19.03.2012 08:40
fajna

Agnik

19.10.2011 10:28
mniam

goofy9

16.09.2011 13:40
wygląda pysznie

Aleksandra45

17.12.2010 09:11
ślicznie wygląda

Matik

04.08.2010 11:20
fajne

Ewa111

03.08.2010 12:34
Ale kolorki

sylwiachmiel

03.08.2010 05:48
super wyglada na talerzu

Ewa104

02.08.2010 11:27
Bardzo apetyczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat