Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z borówkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg świeżych drożdży 4
szkl. mąki pszennej krupczatki 1,5
szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej) 1,5-2
łyżeczki soli 1/3
jajko 3
g masła 50
szkl. mleka ok.1
szkl. cukru zwykłego 1
op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej 1
50 g masła+ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego+ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej na kruszonkę:
1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek dodatkowo:
borówki amerykańskie 0,5 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z borówkami

Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje.
Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek zeżartych już przez moje głodomory...

Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.07.2016 13:00
smaczne bułki
ben-ka 14.05.2015 09:05
Bardzo apetyczna fota !!!
aisza1 16.04.2013 08:03
mniam am są pyszne
BozenA 11.05.2012 13:28
mmm
BozenA 11.05.2012 13:28
mmm
Andysz 19.04.2012 19:00
jak ja uwielbiam borówki;D
Agnik 17.11.2011 20:42
pycha
Babciagramolka 12.07.2011 17:06
W pełni zgadzam się z Sarenką
Sarenka 23.02.2011 22:15
Wspaniale, to malo powiedziane!
Aniunia773 26.01.2011 17:47
piekne buleczki
IZABELA29 11.11.2010 10:43
pysznie wyglądają
Matik 04.08.2010 11:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak