Bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg świeżych drożdży

    4
  • szkl. mąki pszennej krupczatki

    1,5
  • szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej)

    1,5-2
  • łyżeczki soli

    1/3
  • jajka

    3
  • g masła

    50
  • szkl. mleka

    ok.1
  • szkl. cukru zwykłego

    1
  • op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej

    1
  • 50 g masła+ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego+ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej

    na kruszonkę:
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek

    dodatkowo:
  • borówki amerykańskie

    0,5 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje.
Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek zeżartych już przez moje głodomory...

Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

15.07.2016 13:00
smaczne bułki

ben-ka

14.05.2015 09:05
Bardzo apetyczna fota !!!

aisza1

16.04.2013 08:03
mniam am są pyszne

BozenA

11.05.2012 13:28
mmm

BozenA

11.05.2012 13:28
mmm

Andysz

19.04.2012 19:00
jak ja uwielbiam borówki;D

Agnik

17.11.2011 20:42
pycha

Babciagramolka

12.07.2011 17:06
W pełni zgadzam się z Sarenką

Sarenka

23.02.2011 22:15
Wspaniale, to malo powiedziane!

Aniunia773

26.01.2011 17:47
piekne buleczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat