Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
olej
woda 200 (gorąca)
żurawina suszona 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki z żurawiną

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i wlewamy gorącą wodę , następnie mieszamy i dodajemy sól, cukier oraz drożdże i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę , którą smarujemy olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bagietki z żurawiną foto
2
Wyrośnięte ciasto zagniatamy z suszoną żurawiną , którą wcześniej namaczamy i dokładnie osączamy z wody. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Na środku każdej robimy podłużne wgłębienie i posypujemy suszonym rozmarynem, Układamy na blaszce posmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bagietki z żurawiną foto
3
Tak przygotowane bagietki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około pól godziny.
Krok 3 - Bagietki z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 29.01.2014 21:25
Pyszne domowe pieczywo.
patryska76 29.01.2014 18:25
Ciekawa bagietka ;-) Z chęcią bym zjadła ;-)
mic 29.01.2014 18:01
wyglada apetycznie
Lis 29.01.2014 17:25
Pyszna taka bagietka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak