Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie calzone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 800 gram
drożdże 50 gram
olej 1/4 szklanki
cukier 3 łyżeczki
sól
przecier pomidorowy 750 ml
pieczarki 500 gram
ser żółty 400 gram
szynka 400 gram
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie calzone

Kroki postępowania

1
Przecier pomidorowy przelej do garnka i powoli podgrzewaj, aby odparował i powstała pasta. Dodaj do niej oregano.
Pieczarki umyj, pokrój i usmaż na odrobinie oleju i łyżce masła.
Z mąki, drożdży,soli, cukru i odrobiny oleju zagnieć ciasto, dolewając letnią wodę (około 0,5 l). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Włoskie calzone foto
2
Wyrośnięte ciasto podziel na dowolną ilość części (w moim przypadku 7 części), rozwałkuj i posmaruj pastą pomidorową.
Krok 2 - Włoskie calzone foto
3
Ser zetrzyj na tarce, a szynkę pokrój w plasterki.
Pieczarki, szynkę i ser rozłóż na cieście.
Krok 3 - Włoskie calzone foto
4
Ciasto złóż na pół. Kciukiem zrób falbankę.
Krok 4 - Włoskie calzone foto
5
Pieroga przełóż na blachę i posmaruj olejem.
Krok 5 - Włoskie calzone foto
6
Pierogi włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piecz przez 20 minut.

Ser żółty możesz zastąpić mozzarellą. Wtedy calzone będą jeszcze lepsze!
Krok 6 - Włoskie calzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 01.02.2014 11:06
bardzo ładnie wygladają:)
patryska76 29.01.2014 18:21
Włoska kuchnia to zdecydowanie moje smaki ;-) Pychota!
wwwiolka 29.01.2014 18:03
Uwielbiam taką kuchnię.
mic 29.01.2014 18:01
przepis dla mnie, dodaje do ulubionych zeby zrobic
Lis 29.01.2014 17:26
Pyszne takie pierożki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak