Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane zrobisz z ugotowanych ziemniaków. To przepis typu zero waste, czyli nie marnujesz jedzenia, które zostało Ci po posiłku. Złociste kuleczki ziemniaczane nadają się do obiadu lub samodzielnego chrupania w formie przekąski.
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Do ziemniaków dodać jajka oraz mąki.
3. Zagnieść. Ciasto ma być gęste jak na kluski śląskie, ale nie może przylepiać się do ręki.
4. Dodać sól i pieprz.
5. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Kulki obtaczać w bułce tartej i smażyć jak frytki, aż będą złociste.
MOJA RADA: Lepiąc kulki ziemniaczane zmocz trochę łapki :)
Kulki bez problemu dają się podpiec w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem na następny dzień.