Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka po wiejsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kapusta biała 1/2 główki
wędlina 1/2 kg
ser żółty 30 dkg
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
sól
pieprz
szczypiorek
śmietana 30% 200 ml
boczek 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po wiejsku

Kroki postępowania

1
Z kapusty oddzielamy liście. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw plasterki boczku. Na to układamy liście kapusty. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Wędlina w kosteczkę, cebula w piórka, a ser ścieramy.
Krok 1 - Zapiekanka po wiejsku foto
2
Na liście kapusty układamy plasterki ziemniaków, na to wędlina, cebula, ser posyp solą, pieprzem, bazylią, oregano i znów ziemniaki itd. Zalewamy śmietanką, przykrywamy liśćmi kapusty.
Krok 2 - Zapiekanka po wiejsku foto
3
Przykrywamy naczynie i zapiekamy ok 1,5 godz w 180 stopniach.
Krok 3 - Zapiekanka po wiejsku foto
4
Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane szczypiorkiem.
Smacznego:)
Krok 4 - Zapiekanka po wiejsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 23.04.2014 18:12
smaczna zapiekanka :)
Margo1 24.02.2014 08:32
bardzo fajn a
Renataj 09.02.2014 09:19
Lubię zapiekanki zwłaszcza z surowymi ziemniakami, ale z kapustą jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak