Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI NA PARZE

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
mąka 1/2 kg
drożdże 8 dag
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI NA PARZE

Kruszymy drożdże z cukrem i dodajemy odrobinkę ciepłego mleka oraz czubatą łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut
Do pozostałej mąki dodajemy sól i rozczyn drożdżowy po wyrośnięciu oraz zagrzane ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto oraz formu
jemy kluseczki i odstawiamy aby wyrosło.
Dobrze wyrośnięte ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Po wyrośnięciu parujemy. Można podawać z konfitura , jogurtem lub owocami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 26.05.2011 15:43
nie lubię na parze
Barbara55 10.05.2011 14:40
nie przepadam za nimi
Babciagramolka 01.02.2011 17:09
Bardzo lubię - nie robie bo za leniwa jestem
IZABELA29 19.08.2010 19:42
najlepsze swoje zrobione w domku
iwa643 06.08.2010 08:06
noo pychota
caroline1983 07.07.2010 14:30
Wieki już ich nie jadłam a są pyszne :)
TyTaN 04.06.2010 23:11
ja tez kupuje już gotowe
Izabela30 25.04.2010 23:42
Zawsze kupuje gotowe ale sprawdze ten przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak