Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski dyniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1, 5 szkl
jajko 2 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski dyniowe

Puree z dyni zrobiłam rozgotowując obraną i pokrojoną dynię z odrobiną wody do miękkości i rozgniatając ją widelcem. Dodałam je do mąki( ostudzone) , wbiłam jajka, doprawiłam solą i pieprzem ziołowym, wymieszałam dokładnie na gładką masę. Ciasto powinno być tak gęste, żeby się dało swobodnie nabierać na łyżkę.
Dużą łyżką nabierałam kluski i zanurzałam je bezpośrednio w osolonym wrzątku. Gotowałam je kilka minut od wypłynięcia, wyłowiłam jedną na próbę i przekroiłam. Ciasto w środku nie było surowe, kluski więc były gotowe.
Podałam je z pikantnym sosem pomidorowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.01.2017 07:41
nie przepadam za dynią, ale kluseczki apetycznie wyglądają
Habibi 24.09.2014 12:06
Lubię takie kombinowane kluseczki :) Spróbuj z pieczoną dynią hokkaido - wychodzą obłędne i do tego mają piękny kolor :) Moja rodzina zjada, a nawet nie podejrzewają, ze to z dynią, do której mają jakiś dziwnie negatywny stosunek... haha ;) Ja bardzo lubię z dodatkiem klarowanego masła lub z rumianą bułeczką tartą smażoną na masełku - można i na słono i na słodko :)
gacopierz23 11.07.2014 10:55
dobry sposób na dynie
romanrafal
romanrafal 29.01.2014 16:46
fajne kluseczki
IwonaDD 28.01.2014 15:06
super pomysł na dynię!
Agata3 28.01.2014 14:57
fajny pomysł na wykorzystanie dyni:)
Kuchenka 28.01.2014 13:10
no bardzo fajne!!!
Konczi 28.01.2014 12:42
pysznie wyglądają
ssylwiaa 28.01.2014 12:35
nie jadłam nigdy takich klusków ;)
aniagdz 28.01.2014 11:53
mega:D kradnę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak