Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona gęś z farszem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś z podrobami 4-5 kg
wątróbka drobiowa 0.5 kg
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
przyprawy
bułka czerstwa 1 duża
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona gęś z farszem

Kroki postępowania

1
wątróbkę wraz z podrobami z gęsi oczyścić i ugotować.
bułke namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć
podroby i wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą,czosnkiem,bułką i pęczkiem natki pietruszki


dobrze wymieszać z dużą ilością czarnego pieprzu i solą oraz 2 jajkami.
odstawić do lodówki
Krok 1 - Pieczona gęś z farszem foto
2
gęś dobrze umyć i wysuszyć.
natrzeć przyprawami na zewnątrz i w środku

u mnie :sól,pieprz,ostra papryka,szczypta czosnku granulowanego i odrobina przyprawy do drobiu
Krok 2 - Pieczona gęś z farszem foto
3
gęś nafaszerować wcześniej przygotowanym farszem i zaszyć lub spiąc wykałaczkami otwór
Krok 3 - Pieczona gęś z farszem foto
4
gęś piekłam w piekarniku przez pierwsze 2 g w 180 stopniach,przez kolejne 3 h w 160 stopniach co jakiś czas polewałam ją tłuszczem który się wytapiał


smacznego
Krok 4 - Pieczona gęś z farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.01.2014 20:02
wspaniała gęś!
Rafał10 27.01.2014 19:00
uwielbiamy gąski, chętnie wypróbujemy przepis :)
marcia7 27.01.2014 16:09
ale fajna gąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak