Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brukselką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
jajko 4 szt
kremówka 4 łyżki
masło 12 dag
olej 2 łyżki
brukselka 80 dag
ser żółty 10 dag
cebula 4 szt
kwaśna śmietana 15 dag
musztarda 2 łyżeczki
migdały w płatkach 5 dag
sól
pieprz
orzechy laskowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brukselką

Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami migdałów, piec 40 minut w temp 200 stc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 27.01.2014 19:02
podoba mi się ten przepis... świetny pomysł!
Misia13 27.01.2014 18:02
Polecam ;-)
Monika-twin 27.01.2014 17:47
Nie jadłam tego jeszcze ,ale kuszace

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak