Indyk a’la książę Orloff

Indyk a’la książę Orloff

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ETAP - I

  • pierś z indyka

    1 kg
  • marchewka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • ETAP - II

  • ryż biały

    10 dag
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • ETAP - III

  • pieczarki

    30 dag
  • masło

    1 łyżka
  • ETAP - IV

  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • sos spod pieczeni

    1 szklanka
  • mleko gorące

    1 szklanka
  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • ser szwajcarski żółty

    10 dag
  • liść laurowy

    1 szt
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • cebula

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk a’la książę Orloff
Do tej potrawy pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund.
Krok 2 - Indyk a’la książę Orloff
Etap5-epilog –zapiekanie.

Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem.
Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem i posmarować (obłożyć) nadzieniem-ryżem. Następny plaster położyć tak ,aby lekko zachodził na poprzedni ,doprawić i posmarować nadzieniem i tak przekładać do wykorzystania wszystkich plastrów mięsa.
Resztą nadzienia posmarować wierzch mięsa do połowy. Posypać serem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.
Na tym etapie ,jeżeli potrawę robimy wcześniej, wstawiamy ją do lodówki.

Na 25 min przed podaniem , wyjmujemy z lodówki i wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił.
Krok 3 - Indyk a’la książę Orloff
Etap4-sos do nadzienia i na wierzch mięsa.
Wykonanie.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę,2 min gotować, mieszać. Zdjąć z ognia i dodawać gorący płyn spod indyka-pieczeni. Silnie mieszać i dolewać gorące mleko. Gotować przez 1 min. Mamy otrzymać gęsty sos, jeżeli trzeba ,to łyżką dolewamy trochę mleka.
Teraz wracamy do ryżu. Dodać do niego 1/3 szklanki sosu i pieczarki ,wymieszać. Sos powinien być na tyle gęsty ,aby nie spływał po rozsmarowaniu na mięsie –mamy nadzienie.
Do reszty sosu dodać ser starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu .
Krok 4 - Indyk a’la książę Orloff
Etap 1-przygotowanie pieczeni a’ala Orloff
Piekarnik nagrzać do 160stop.
Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony.
Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę.
Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę.
Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę , folia zostaje ,wbić termometr do mięsa i jeżeli termometr wskazuje 80stop. mięso jest gotowe .Jeżeli nie mamy termometru, to patrzymy na soki z pieczeni. Jeżeli są klarowne ,żółtawe, nie różowe ,to dobrze .Mięso wyjąć i zostawić przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos.
Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4.
Krok 5 - Indyk a’la książę Orloff
Etap2-ryż duszony z cebulą - soubise.
Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas.
Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie jest wyśmienity.
Wykonanie.
Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć i wstawić do piekarnika obok indyka na 1h. Po 30min można przemieszać. Soubise jest gotowe, kiedy ryż i cebula zmiękną i trochę się zezłocą.
Krok 6 - Indyk a’la książę Orloff
Etap3-pieczarki-duxelles.
30dag pieczarek posiekać na drobną kostkę i smażyć na maśle ,aż się lekko zarumienią.
Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso i ryż są w piekarniku.
Krok 7 - Indyk a’la książę Orloff
Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam 1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy stole i my też.
Krok 8 - Indyk a’la książę Orloff
Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam, że warto mieć takie popisowe danie w swoim menu, tym bardziej ,że 99% możemy wykonać wcześniej, a potem tylko wstawić pieczeń na ,nie więcej niż 25 min do piekarnika.
Ochom i achom nie będzie końca.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

09.03.2017 11:17
Swietne danie

Marta Ryżek-Kalkowska

11.01.2017 12:31
ciekawy przepis , szkoda Chris,że ciebie już z nami nie ma [*]

jan_mag

02.11.2016 12:30
Pewnie dobre

Ada-Gaba

28.09.2016 21:40
wygląda smakowicie

kd045

30.12.2015 16:04
mmmmm pyszności ;)

ben-ka

29.11.2015 10:00
Zjadłabym to wykwintne danie z wielkim apetytem.

Stenka

17.10.2015 16:35
musi być smaczne

IZABELA29

18.05.2015 18:33
Pysznie wygląda

Lidzia

10.03.2014 18:53
Smak wart pracy.

ZEWA

04.03.2014 08:45
to musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat