Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WARZYWNE CHILI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion

grzyby suszone 4
marchewka 4 nieduże
pietruszka 2 małe
seler 1
por 1
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól i pieprz
woda 1,2 l

Chili

cebula 3 średnie
ząbek czosnku 4
por
papryczka chili większa, czerwona
oliwa 2 łyż
kumin 2 łyż
kolendra 2 łyż
cynamon łyżeczka
oregano 2 łyż
Gałka muszkatołowa mielona Prymat łyż
przecier pomidorowy 2 łyż
soczewica czerwona 400 g suchej
fasola czerwona z puszki 2
fasola czarna 2 puszki
pomidor 6, najlepiej malinowe duże
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: WARZYWNE CHILI

Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.05.2017 19:28
ja dla mnie to super
Aleksandra/Olcia 08.05.2017 18:42
pycha mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak