Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka pigwowo-miodowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
woda 0,5 litra
miód 800 ml
spirytus 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pigwowo-miodowa

Dojrzałe owoce pigwy myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy wszystkie nasionka i drobno kroimy. Pokrojone owoce wrzucamy do dużego słoja i zalewamy miodem. Mieszamy, przykrywamy pergaminem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok tydzień. Po tym czasie dolewamy spirytus i odstawiamy na miesiąc, codziennie mieszając. Po miesiącu odcedzamy owoce i zalewamy je w garnku wodą i gotujemy ok pół godziny od momentu wrzenia. Odcedzamy, a wywar wlewamy do nalewki i mieszamy. Przelewamy w szklane butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak