Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb serduszko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
woda 400 ml
sól 1 łyżeczka
drożdże 12 gram
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb serduszko

Jest to bardzo prosty przepis na niestandardowy domowy chlebek. Polecam zwłaszcza miłośnikom kreatywnego podejścia do przyrządzania posiłków :)

Ciasto wyrabiam w automacie do chleba.
1. Wlewamy wodę do pojemnika.
2. Dodajemy sól i olej.
3. Dodajemy mąkę.
4. Na wierzch kładziemy drożdże, tak aby nie były zamoczone w wodzie.
5. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta (bez pieczenia). Ciasto powinno być dość rzadkie, tak aby dało przelać się do foremek. Gdyby było zbyt gęste należy dolać więcej wody.
6. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do foremek (u mnie serduszko).
7. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze ok. 220 st.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 27.01.2014 14:21
wspaniały!!!!!
aniagdz 27.01.2014 08:39
ale fajnie:D
gusia1000 27.01.2014 00:55
Ciekawy kształt chleba.
Bernadeta1 27.01.2014 00:43
na pewno bardzo smaczny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak