Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z kalafiorowymi różyczkami, płuckami i orzechową posypką Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płucek cielęcych 1,5 kg
ziemniaki 2 szt
marchewki 2 szt
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
bulion 2 l
kasza jaglana 1,5 szklanki
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
kalafior 1/2 szt
orzechy włoskie 1 garść
gałka muszkatołowa
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z kalafiorowymi różyczkami, płuckami i orzechową posypką Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Marchewki pokrój na plasterki. Ziemniaki i cebulę w kostkę. Płucka cielęce sparz gorącą wodą i pokrój w kostkę. W garnku na oleju przesmaż warzywa. Dopraw je solą. Do warzyw dodaj suszone grzyby. Do zeszklonych warzyw dodaj płucka. Wszystkie składniki zalej bulionem. Kaszę sparz wrzątkiem i upraż ją na suchej patelni. Sypką kaszę dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż płucka będą miękkie. Do gotowego krupniku dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni upraż różyczki kalafiora z posiekanymi orzechami włoskimi.
Krupnik podawaj z uprażonym kalafiorem i orzechami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak