Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 1 garść
mięso mielone wieprzowe 400 g
jaja 2 szt
ryż brązowy 100 g
cebula 1 duża
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
liscie boćwiny 10 dużych sztuk
chudy rosol 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny

Kroki postępowania

1
Orzechy wyłożyć na deskę i posiekać. Następnie uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ryż ugotować w połowie rosołu. Ostudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle.
Krok 1 - Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny foto
2
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać ryż i wymieszać. Dodać orzechy i cebulę, wbić 2 jajka, wsypać majeranek, paprykę, pieprz oraz sól. Wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny foto
3
Liście boćwiny oczyścić, ściąć trochę grube łodygi. W garnku zagotować wodę, włożyć liście na 2-3 minuty. Wyjąć. Na każdy liść boćwiny nałożyć farsz i zawinąć.
Krok 3 - Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny foto
4
Przygotowane gołąbki włożyć do rondla, zalać pozostałym rosołem i dusić około 20 minut.
Krok 4 - Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny foto
5
Gołąbki nałożyć na talerze i podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Krok 5 - Gołąbki z orzechami w liściach boćwiny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.03.2014 15:58
wspaniały przepis :)
Pietruszka 06.02.2014 12:12
ciekawy przepis na gołąbki
Alex_M 29.01.2014 10:04
liście boćwiny (buraka liściowego) wyjątkowo się do tego nadają bo są duże i dość mocne :)
anemon 29.01.2014 05:51
Jeszcze nie jadłam gołąbków zawijanych w liście buraczków, bardzo apetycznie wyglądają.
Ada-Gaba 28.01.2014 14:53
apetyczne, ciekawie przygotowane
Mniam 27.01.2014 11:44
Fajny pomysł z orzechami. Nie jadłam takich gołąbków.
migotka28 26.01.2014 22:48
fajne gołabki, takich jeszcze nie jadłam
Sroczka 26.01.2014 21:42
Ależ te gołąbki apetycznie wyglądają.
Łucja 26.01.2014 21:28
ciekawy przepis :)
Renata9 26.01.2014 20:35
smaczne gołąbki, na gołąbki też mogę przyjechać do Ciebie :-)
Milka100 26.01.2014 19:23
pyszne gołąbki
EWI 26.01.2014 19:23
fajny pomysł
pawel123 26.01.2014 19:08
smakołyki mniam
caralajna 26.01.2014 19:01
fajnie urozmaicone gołąbki, apetyczne
krystyna330 26.01.2014 18:56
ale pyszności:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak