Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 70 dag
margaryna 20 dag
cukier 0,5 szkl
miód 2 łyżki
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mleko 2 łyżeczki
miód 3 łyżki
orzechy 30 dag
masło 5 dag
cukier 3 łyżki
mleko 1 litr
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami

CIASTO
Sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami zimnego mleka. Ciasto zagnieść z podanych składników. (mąka, margaryna, cukier, miód, jajka, soda+mleko - w kolejności podanych składników). Podzielić na 2 części. Jedną część upiec a na drugą surową wyłożyć masę orzechową i również upiec. Ciasta piec ok 20-30 minut w temp 170 st.

MASA ORZECHOWA
Wszystkie podane składniki (miód, orzechy , masło , cukier) wrzucić do rondelka. Zagotować i gorące wyłożyć na surowe ciasto.

MASA BUDYNIOWA
Z podanych składników (z reszty, która została na liście) ugotować gęsty budyń i gorący wylać na upieczony placek z masą orzechową. Przykryć drugim plackiem. Na ciasto układamy orzechy i polewamy dowolną polewą (najlepiej czekoladową). Placek jest przepyszny i nie taki słodki jak by się mogło wydawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 26.01.2014 17:59
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak