Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony kalafior na ostro

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
koper
papryczka chili 1 szt
sól kamienna 1 łyżka
woda 1 l
kalafior 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony kalafior na ostro

Kalafiora należy bardzo dokładnie umyć ponieważ w zakamarkach między różyczkami lubią czaić się zielonkawe robaczki. Podzielony na różyczki ułożyć ciasno w słoiku. Do słoika wcisnąć kilka gałązek kopru, ząbki czosnku i kawałki papryczki (lubię pikantne przetwory, papryczki nie żałuję). Zalać przegotowaną solanką (łyżka soli na litr wody) ciepłą,ale nie gorącą. Zakręcić, odstawić na co najmniej dwa tygodnie. Z jednego dużego kalafiora wychodziły dwa słoiki o pojemności 3/4 l.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.02.2015 20:18
super kalafiorki
SmacznaPyza 26.01.2014 18:55
a dlaczego nie gorącą ? ja zalewam wrzącą zalewą i pięknie się kisi
artur7 26.01.2014 18:11
warto wyprobowac smak
paulina2157 26.01.2014 16:39
nigdy nie kisiłam kalafioru ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak