Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
mleko letnie 180 ml
masło 150 g
żółtko jajek 6
drożdże 45 g
cukier 6 łyżek
sól 0,5 łyżeczki
spirytus 1,5 łyżki
kruszonka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem

Ciasto: Z drożdży zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia (1-1,5godz)

Kruszonka: Podane składniki rozetrzeć między palcami.

Na blaszkę wyłożyć ciasto, masę makową i kruszonkę.

Piec przez 30-40 minut w 190*

Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak