Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szprotki na parze z ziemniakami w mundurkach i natką pietruszki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szprotki swieże 400 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
ziemniaki 4-5 szt
natka pietruszki pęczek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Szprotki na parze z ziemniakami w mundurkach i natką pietruszki

1.Szprotki oczyścić - odciąć głowę i wyjąć wnętrzności, następnie dokładnie wypłukać;
2.Ziemniaki ugotować w mundurkach;
3.Szprotki doprawić solą i pieprzem do smaku, ugotować na parze około 10 minut (mięso ryby stanie się białe i będzie odchodzić od szkieletu);
4.Jeszcze gorące ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę;
5.Natkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem do smaku, skropić oliwą extra vergin i wymieszać;
6.Na talerz wykładać ziemniaki oraz szprotki, rybki skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.03.2014 09:57
świetne danie :)
norweska20 09.02.2014 16:38
pomysłowo i smakowicie podane
Ania84 26.01.2014 21:19
smaczne te rybki :)
paulina2157 26.01.2014 16:38
super przepis, bardzo inspirujący
Joannasz3190 26.01.2014 12:38
Pyszności :)
Ankha 26.01.2014 12:19
Inspirujący przepis, fajnie, każdego dnia można coś nowego tu znaleźć
Jusiaa 26.01.2014 12:05
Smaczne kolacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak