Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dzisiejsza pizza

mic
2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
olej 1 łyzeczka
sól 1 łyżecza
cukier 1 łyżeczka
oliwki 1 garśc
mleko 1 szklanka
mozarella
ser żółty 10 dag
ser feta 10 dag
groszek konserwowy 1/2 puszki
ogórek kiszony 1 mały słoik
papryka czerwona 1/3 słoika
kiełbasa 1 pęto
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieczarki 60 dag
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: dzisiejsza pizza

Kroki postępowania

1
60 dag mąka
5 dag drożdże
2 łyżki woda ciepła
1 łyżeczka olej
1 łyżeczka sól
1 szklanka mleko
Drożdze rozpuszczamy w mleku
Krok 1 - dzisiejsza pizza foto
2
dodajemy sól, cukier i olej, mieszamy dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - dzisiejsza pizza foto
3
pieczarki płuczemy obieramy.
Krok 3 - dzisiejsza pizza foto
4
kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, mozarelle kroimy w plastry, a fete w kostkę. Ser zółty scieramy w kostkę.
Krok 4 - dzisiejsza pizza foto
5
Podsmażamy na patelni z wędliną pokorjoną, pieczarki.
Krok 5 - dzisiejsza pizza foto
6
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy plastry mozarelli, na nie wykładamy farsz, połączone ze sobą pieczarki, kiełbasę, groszek, ogórka, paprykę pokrojone w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami. Posypujemy serem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temp 190 stopni. Ja osobiście ser feta wyłożyłem do piekarnika około 5 minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika.
Krok 6 - dzisiejsza pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.01.2014 18:27
domowe są najlepsze
halina17 25.01.2014 18:11
Domowa pizza zawsze dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak