Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z jajkiem.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe łopatka 1,2 kg
mięso wołowe 40 dag
żółtko jajek 3 szt
bialka ubite 3 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
b€lki namoczone w mleku 2 szt
sól, pieprz
czomber
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
cebula 2 przesmażona
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem.

Mięso zmielić. Bułki odcisnąć i również zmielić. Dodać bułki, cebulę przesmażoną, żółtka, śmietanę i przyprawić. Wszystko dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Na koniec wmieszać ubite białka.
Formę ( keksówkę) wyłożyć folią aluminiową ( błyszczącą stroną w stronę mięsa).
Folię posmarować olejem i posypać bułką tartą. Wyłożyć połowę mięsa i pośrodku ułożyć ugotowane jajka i pozostałe mięso. Posypać bułką tartą. Przykryć folią, w której zrobić kilka dziur widelcem. Piec w piekarniku około 40 – 50 minut w temperaturze 200 oC. Pod koniec pieczenia z wierzchu zdjąć folię.
Pieczeń można podać np. z sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 25.01.2014 15:29
Lubię pieczeń.
Joannasz3190 25.01.2014 14:59
Lubię taką :)
artur7 25.01.2014 14:39
smakowita pieczen
norweska20 25.01.2014 14:19
smakowicie wygląda
sylwia_mc 25.01.2014 14:17
pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 25.01.2014 14:07
uwielbiam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak