Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kaczki 2 szt
jabłka 3 szt
imbir 3 cm
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym

Kroki postępowania

1
Zrobić marynatę z oliwy, sosu sojowego i octu. Zetrzeć na tarce imbir około 1 łyżeczki i dodać do marynaty. Natrzeć oczyszczone mięso i odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Krok 1 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto
2
Jabłka obrać ze skórki, pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do naczynia żaroodpornego razem ze skrojonym imbirem i cebulą pokrojoną w piórka. Wyłożyć na to udka, wlewając również marynatę. Piec w temperaturze 180*C przez 1 godz 45 min albo dłużej w zależności od wielkości udek. W czasie pieczenia warto udka przewrócić i zlać trochę płynu z wytopienia. Tak żeby udka się piekły, a nie gotowały.
Krok 2 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto
3
Po upieczeniu jabłka potraktowałam blenderem, żeby uzyskać gęsty sos. Ale można zostawić całe jabłka. Podawać z ziemniakami. Smacznego!
Krok 3 - Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2014 00:10
Na pewno smaczne.
mysza75 25.01.2014 17:49
pyszne udka mniam :-)
aisoglam 25.01.2014 17:24
Pysznie się prezentują :)
Ankha 25.01.2014 12:22
Ładne tu pachnie,a przepis jest "mniam mniam"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak