Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

średnich ziemniaków, pokrojony 450 g
sól 2 łyżeczki
pietruszka 1/3 łyżki
rozmaryn 1/3 łyżki
tymianek 1/3 łyżki
pieprz 1 szczypta
oliwa 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek

Włóż ziemniaki do większego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i gotuj do miękkości, ok. 15-20 minut.Gdy są już miękkie, odcedź je i przełóż do pojemnika blendera (w blenderze uzyskamy najlepszy, aksamitny efekt, ale można też ugnieść ziemniaki w sposób tradycyjny).
Miksując dolewaj oliwę, aż uzyskamy oczekiwaną, aksamitną konsystencję. Następnie przełóż puree do miski i wmieszaj zioła. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 25.01.2014 22:59
na sam widok już mi ślinka cieknie
DorotaZ 25.01.2014 14:39
Świetny pomysł na urozmaicenie smaku puree ziemniaczanego:)
Ania321 25.01.2014 11:39
uwielbiam puree ziemniaczane, muszę wypróbować w tej wersji :)
Christopher 25.01.2014 11:32
Wygląda znakomicie.
Gabi44 25.01.2014 11:19
Ale kuszą te ziemniaczki,widać ich aksamitność.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak