Ukraińskie czenachi

Ukraińskie czenachi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa wołowego

    60 dag
  • cebula

  • duża marchewka

    1
  • sól, pieprz

  • liść laurowy

  • koncentratu pomidorowego

    100 g
  • czerwonej fasolki z puski

    250 g
  • mąka ziemniaczna

  • mąka pszenna

  • tłuszcz do smażenia

  • czosnek

  • koperek

  • rosół

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę. oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z mięsem, rumieniąc. Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do przygotowanego wcześniej rosołu . Na małym ogniu gotujemy do miękkości. Do gotującego się mięsa dodajemy startą na tarce z dużymi oczkami marchew oraz listek laurowy i ziele angielskie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czerwoną fasolę wczesniej odcedzoną. Jeszcze gotujemy chwilę na małym ogniu, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną z pszenna, tak aby powstał gęsty sos pomidorowy.
Wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę. posypujemy koperkiem i doprawiamy na pikantnie jak kto lubi:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

medi

04.12.2012 14:07
Na ukrainie to danie zazwyczaj robi się w starych piecach,mi bardzo smakuje,chociaż jadłam ciut inną wersję:)Smaczne to!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat