Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ukraińskie czenachi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa wołowego 60 dag
cebula
duża marchewka 1
sól, pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
koncentratu pomidorowego 100 g
czerwonej fasolki z puski 250 g
mąka ziemniaczna
mąka pszenna
tłuszcz do smażenia
czosnek
koperek
rosół 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ukraińskie czenachi

Mięso kroimy w kostkę. oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z mięsem, rumieniąc. Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do przygotowanego wcześniej rosołu . Na małym ogniu gotujemy do miękkości. Do gotującego się mięsa dodajemy startą na tarce z dużymi oczkami marchew oraz listek laurowy i ziele angielskie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czerwoną fasolę wczesniej odcedzoną. Jeszcze gotujemy chwilę na małym ogniu, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną z pszenna, tak aby powstał gęsty sos pomidorowy.
Wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę. posypujemy koperkiem i doprawiamy na pikantnie jak kto lubi:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

medi 04.12.2012 14:07
Na ukrainie to danie zazwyczaj robi się w starych piecach,mi bardzo smakuje,chociaż jadłam ciut inną wersję:)Smaczne to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak