Placki z Aleppo:

Placki z Aleppo:

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania,¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania,¼ szklanki wody,szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomysł zanotowałam z telewizyjnego reportażu po Syrii . Nie do końca byłam pewna proporcji , bo były to tylko migawki z bazaru . Ale placki są tak proste ,że nie sposób by nie wyszły.
Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .

Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko .

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

30.04.2011 22:47
muszę wypróbować

Smakosz6

25.08.2010 16:13
hihihi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat