Przepis i sposób przygotowania na: Biedronka z kisielową pianką
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.
Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.
Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.
MASA :
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.
W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.
Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.
Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki.
Smacznego!