Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z zielonymi szparagami i żółtym serem :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser żółty 4 łyżki (tarty)
szparagi zielone 1 pęczek
jajko 6 szt.
sól
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z zielonymi szparagami i żółtym serem :

Szparagi umyć , oczyścić ( zielonych nie trzeba obierać ) , przyciąć końcówki. Ułożyć w garnku , zalać lekko osoloną wodą i gotować 15 minut od zagotowania ( najlepiej było by gotować na stojąco tak by łebki sterczały nad poziomem wody w specjalnym garnku do szparagów – ale ponieważ takowego nie osiadam to układam płasko w szerokim ).Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i pokroić na 3 części .
Jajka ( po 3 sztuki ) ubić ze szczyptą soli na puszystą masę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła .Wylać masę jajeczną i smażyć podginając brzegi .Kiedy omlet będzie prawie usmażony posypać go połową sera i wyłożyć na nim połowę szparagów. Chwilę smażyć .Przełożyć na drugą stronę z pomocą dużego talerza i dosmażyć .
Tak samo usmażyć drugi omlet .
Podawać w całości lub przekrojony na trójkąty ( 4) jak fritatę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 08.05.2011 17:57
wykwintne i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak