Omlet z zielonymi szparagami i żółtym serem :

Omlet z zielonymi szparagami i żółtym serem :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    4 łyżki (tarty)
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • jajka

    6 szt.
  • sól

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Szparagi umyć , oczyścić ( zielonych nie trzeba obierać ) , przyciąć końcówki. Ułożyć w garnku , zalać lekko osoloną wodą i gotować 15 minut od zagotowania ( najlepiej było by gotować na stojąco tak by łebki sterczały nad poziomem wody w specjalnym garnku do szparagów – ale ponieważ takowego nie osiadam to układam płasko w szerokim ).Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i pokroić na 3 części .
Jajka ( po 3 sztuki ) ubić ze szczyptą soli na puszystą masę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła .Wylać masę jajeczną i smażyć podginając brzegi .Kiedy omlet będzie prawie usmażony posypać go połową sera i wyłożyć na nim połowę szparagów. Chwilę smażyć .Przełożyć na drugą stronę z pomocą dużego talerza i dosmażyć .
Tak samo usmażyć drugi omlet .
Podawać w całości lub przekrojony na trójkąty ( 4) jak fritatę .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

08.05.2011 17:57
wykwintne i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat