Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbkowe pulpeciki drobiowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 1,5 kg
ryż 200 g
kapusta biała 0,5 główki
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
czosnek 2 ząbki
mleko 1/4 szklanki
przecier pomidorowy 500 g
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cebula 1 szt
sól do smaku
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbkowe pulpeciki drobiowe

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno szatkujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min i odcedzamy, studzimy. Ryż gotujemy krócej niż wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone mieszany bardzo dokładnie z posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, jajkami, tartą bułką i mlekiem.
Krok 1 - Gołąbkowe pulpeciki drobiowe foto
2
Gdy masa będzie kleista, dodajemy wystudzone dobrze ryż i kapustę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy.Mokrymi dłońmi formujemy pulpeciki i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron i przekładamy do garnka.
Krok 2 - Gołąbkowe pulpeciki drobiowe foto
3
Zalewamy przecierem pomidorowym i uzupełniamy wodą, by były pokryte sosem. Przyprawiamy sos i gotujemy ok pół godziny. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i zagęszczamy nią sos. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Krok 3 - Gołąbkowe pulpeciki drobiowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.03.2015 22:23
ciekawy pomysł
berys18 23.01.2014 18:20
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak