Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1 kg
  • drożdże świeże

    50 g
  • sól

    1,5 łyżki
  • cukier

    1,5 łyżki
  • woda letnia

    1 litr
  • siemię lniane

    około 6 łyżek
  • pestki dyni

    około 2 łyżek
  • ziarna słonecznika

    około 6 łyżek
  • otręby

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże umieścić w misce i wymieszać. Wlać wodę, wymieszać i chwilę wyrobić - ciasto będzie bardzo luźne. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto mocno rozmieszać łyżką i przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych otrębami dwóch keksówek, o dolnych wymiarach mniej więcej 22x9 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, ale nie na długo, na około 15 - 20 minut. Ciasto nie może dużo wyrosnąć.

Piec około 1 godziny w temperaturze 230°C. Można piec w mniejszej temperaturze ( 200° - 210°C ) ale wówczas dłużej o 10 - 15 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cranberry

14.02.2014 13:55
pyszny chlebek :)

ZEWA

07.02.2014 21:19
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba z krupczatki, koniecznie muszę upiec.

Aannkaa82

30.01.2014 10:02
Jak zobaczyłam to pomyślałam "Kurcze mój przepis" :)piekę identyczny, moja rodzinka go uwielbia :).

IwonaDD

24.01.2014 16:31
cudowny chlebek!

malaczarna23

24.01.2014 09:39
uwielbiam domowy chlebuś

cukiereczek

23.01.2014 17:53
wspaniały domowy

Romanowka

23.01.2014 17:25
Wygląda pysznie, nigdy nie piekłam z krupczatki, muszę spróbować

Karolcia12

23.01.2014 17:12
z wielką przyjemnością spróbowałabym tego chleba

patryska76

23.01.2014 17:04
Domowy chlebuś... Uwielbiam ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat