Przepis i sposób przygotowania na: jabłkowiec z kokosami
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka rozmieszane z proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiać przez sito i również dodać. Dodać ocet, wymieszać. Wylać na blaszkę 24x30 cm i upiec. Nie spiekać!
Syrop:
Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. W gotujący syrop włożyć 1 1/2 kg jabłek pokrojonych w ósemki. Doprowadzić do wrzenia ale nie gotować. Jabłka wyjąć z syropu i gorące rozłożyć na biszkopcie. Na pozostałym syropie (powinno wyjść ok 1 litr) ugotować 2 budynie śmietankowe bez cukru. Gorący budyń rozłożyć na jabłkach.
Kruszonka:
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier i zagotować aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać wiórki kokosowe. Ostudzić. Dodać 2 ubite całe jaja. Rozłożyć na budyniu i zapiec od 15-20 minut w temp. 180 stopni.