Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotleciki z marynowaną dynią i sałatką grecką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe ok.250g
musztarda dijon 2 łyżeczka
feta ok.200g
sałata rzymska 1 mała główka
cebula 1
pomidor 1
ogórek pół
oliwki do smaku
oliwa 5 łyżek
ocet winny 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kotleciki z marynowaną dynią i sałatką grecką

KOTLECIKI
*Mięso mielone włożyć do miski, dodać jedną małą łyżeczkę musztardy dijon, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
*Dynię marynowaną pokroić na mniejsze kosteczki.
*Z mięsa formować płaski "placek" następnie na samym środku kłaść kawałek dyni i wyrabiać kuleczki. (Mi z tej ilości mięsa wyszło 12 klopsików- w sam raz na dwie osoby)
*Rozgrzać patelnię, dodać troszkę oliwy, wrzucić kotleciki. Smażyć krótko z obydwu stron, tak aby nabrały rumianego koloru. Następnie ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15-20 min.
SOS WINEGRET:
*Jedną łyżeczkę musztardy zmieszać z 1 łyżką octu winnego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Całość wymieszać, dodać oregano lub innego ulubione zioła.
Jeszcze raz wymieszać.

SAŁATKA GRECKA:
*Sałatę umyć i wysuszyć. Rozłożyć na talerzu płatami lub posiekać(jak kto woli)
*Pomidora i ogórka pokroić w pół plasterki, fetę w drobną kostkę a cebulę
w piórka bądź w krążki.
*Na sałacie rozłożyć fetę, ogórka, pomidora, cebulę oraz oliwki. Całość polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 23.01.2014 11:12
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak