Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z łopatki

5.0
(83)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
cebula 1
marchew 1
mąka pszenna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: sos z łopatki

Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smażymy do lekkiego zbrązowienie i dodajemy cebulkę pokrojoną w plasterki. Smażymy dalej, aż cebula zmięknie, następnie posypujemy mąką i ją lekko brązowimy. Gdy ten efekt osiągniemy, wlewamy wodę i zeskrobujemy z dna to co przywarło. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dorzucamy do sosu, tak jak ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ziemniakami, kaszami, czy plackami ziemniaczanymi, jak u mnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LambertPL 05.04.2018 11:19
A ja mam pytanie do Was :) Ile dajecie wody do sosu?? (z ciekawości pytam :) wiadomo, że każdy pewnie inaczej daje + to co odparuje)
Cmyk 12.06.2023 16:23
Ja daję po trochu i redukuje
ttrytka 25.01.2014 23:26
bardzo smacznie
gibli 23.01.2014 08:21
smaczne:)))
krystyna330 22.01.2014 21:28
bardzo fajny przepis
Aannkaa82 22.01.2014 20:56
Super sosik i super dodatek do sosu :)
mat96uk 22.01.2014 20:54
tez robie taki sosik :)
Milka100 22.01.2014 20:52
pychotka sosik
treonina 22.01.2014 20:32
pyszny sos
Adamorek 22.01.2014 20:06
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak