Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa tarta z fetą i jajkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
żółtko jajek 1
masło 200 g
szczypta soli 1
szpinak mrożony 300 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 duże ząbki
ser feta 1/2 op
jajko 2
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z fetą i jajkiem

Z mąki, masła, soli i żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce i wyklejamy natłuszczoną formę do tarty. Szpinak rozmrażamy i smażymy na patelni z masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. 2 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Der feta kroimy również w niewielką kostkę. Ciasto posypujemy bułką tartą, wykładamy ser feta i jajko. Przykrywamy masą szpinakową. Pieczemy ok 25 min w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 22.01.2014 21:47
uwielbiam takie tarty :)
joanna__s 22.01.2014 21:22
Super pomysł. Bardzo lubię szpinak w takim wydaniu.
Jadwiga/Jaga85 22.01.2014 20:51
Super.Moje smaki!!!
Ania84 22.01.2014 17:21
u mnie jemy tarty przeważnie na ciepłą kolację :)
Romanowka 22.01.2014 17:20
Bardzo fajna propozycja, szczególnie na drugie śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak