Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z bakaliami z piwną nutą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
jajko 6
mąka pszenna 750 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
miód 350 gram
suszone morele garść
migdały garść
mleko 3,2% 1 szklanka
kakao 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
cukier trzcinowy 300 gram
piwo ciemne 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami z piwną nutą

1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując.
2. Do masy wsyp przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika. Zmiksuj.
3. Rodzynki, morele i migdały zalej wrzątkiem. Z migdałów obierz skórkę i posiekaj, a morele posiekaj.
4. Dodaj ciemne piwo, miód, mleko i bakalie. Ponownie zmiksuj.
5. Ubij 6 białek na sztywną masę i dodaj do piernika; wymieszaj ręcznie.
6. Wyłóż na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st C. Piecz przez ok. godzinę.
7. Przygotuj polewę. Do rondelka włóż po łyżce masła i kakao oraz po trzy łyżki mleka i cukru pudru. Podgrzewaj mieszając i gotuj przez 5 minut, tak, aby polewa zgęstniała.
8. Przygotowaną polewą posmaruj piernik. Możesz go posypać posiekanymi orzechami i morelami. Wtedy piernik, oprócz podniebienia, cieszy także oko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 22.01.2014 15:30
Poproszę kawałek.
idealme 22.01.2014 14:59
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak