Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fricassee z piersi kurczaka.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 75 dag
cytryna 0,5 szt
czosnek 2 ząbki
cynamon
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
masło 10 dag
kapary 2 łyżeczki
mąka 2 łyżeczki
sól, pieprz 0,5 łyżeczki
wino białe 100 ml
estragon 1 łyżeczka
rosół z kurczaka 250 ml
Goździki całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fricassee z piersi kurczaka.

Kroki postępowania

1
O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce.
Krok 1 - Fricassee z piersi kurczaka. foto
2
Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso
Krok 2 - Fricassee z piersi kurczaka. foto
3
zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa".
Krok 3 - Fricassee z piersi kurczaka. foto
4
Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h.
Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple.
W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając.
Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny.
Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary.
Krok 4 - Fricassee z piersi kurczaka. foto
5
Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym
Krok 5 - Fricassee z piersi kurczaka. foto
6
, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Resztę sosu podać w sosjerce.
Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa.
Krok 6 - Fricassee z piersi kurczaka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 22.01.2014 11:28
ładnie wygląda
Kuchenka 22.01.2014 10:32
no, nawet fajne
dodi 22.01.2014 10:23
ale pyszne to danie
Christopher 22.01.2014 09:42
Miłe Panie.Fricassee,to z ang.potrawka,frykas.Jest to po prostu nasza staroświecka potrawka (pierwsze zdanie mojego opisu dania).Namawiam do zrobienia,nie jest trudne,a mięso i sos naprawdę wyśmienite.Może być bez kaparów ,a np. z rodzynkami itp lub sam "muślin" .Odpowiem z chęcią na każde zadane pytanie ,oczywiście w miarę moich intelektualnych możliwości .
marta1221 22.01.2014 09:28
nie do końca wiem co znaczy nazwa ale po skaładnikach widzę że musi być dobre
gosia47-47 22.01.2014 09:10
piękne danie i na pewno smaczne
DorotaZ 22.01.2014 08:48
Smakowicie wygląda:)
Milka100 22.01.2014 08:46
ale pychotka
Konczi 22.01.2014 08:20
apetycznie wygląda
Czyki 22.01.2014 08:02
Jak to danie pysznie wygląda!!!!
Magula 22.01.2014 07:38
Nie wiem co znaczy fricassee, nigdy z tą nazwą się nie spotkałam, ale apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak