Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 płaty po 30 dkg
NA MASĘ:
mleko 2 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
śmietana kremówka 1 szkl
żółtko jajek 6 sztuk
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 15 dkg
masło 10 dkg
masa kremowa
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 1 łyżka
sok z lomonki z 1 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka

Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na 2 identycznych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Ciasto dobrze ponakłuwać widelcem.

Piec w temp.200°C przez około 25-30 min.

Podczas pieczenia ciasto będzie się puszyło i rosło,należy przekłuwać widelcem wszystkie nierówności aby upieczony płat był jak najrówniejszy.

Upieczone płaty wystudzić.

Przygotować masę:

W garnku zagotować 1,5 szkl.mleka z cukrem,następnie dodajemy śmietanę kremówkę,cukier waniliowy,dobrze mieszamy i znów zagotowujemy.

W miseczce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną,mąką pszenną i pozostałym mlekiem ( nie może być grudek)

Mieszankę z żółtek wlewamy do zagotowanego mleka,dobrze mieszamy i gotujemy jak budyń do czasu aż zgęstnieje.

Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia ( przykrywamy go szczelnie folią do żywności,folia ma przylegać do budyniu,w ten sposób nie powstanie na nim wysuszona warstwa)

Masło ucieramy na puszysto .

Do utartego masła dodajemy po troszkę budyniu i dokładnie ucieramy na puszystą masę.

Gotową masę wykładamy na 1 płat ciasta francuskiego ( na stronę z nakłuciami)

Przakrywamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

Przygotowujemy masę kremową:
żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
śmietanę kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier następnie rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę i sok z limonki.Dobrze ze sobą łączymy.

Gotową masę wykładamy na masę budyniową,wyrównujemy,przykrywamy płatem ciasta francuskiego ( stroną z nakłuciami do masy,będzie się łatwiej kroić)

Lekko dociskamy płat ciasta żeby się dobrze przykleił do masy,posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do schłodzenia.

Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami( tzw.nóż piłka)

Smacznego :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

roxip 26.02.2014 22:39
pięknie wygląda ! cudna ! :)
Kejti 21.02.2014 01:16
Pyszne ciacho,uwielbiam :-)
tomek18 18.02.2014 10:06
uwielbiam takie kremówki
SmacznaPyza 22.01.2014 18:47
wiem, wiem, ale trzeba sobie jakoś radzić - dziękuję :)
Barbara13 22.01.2014 12:07
SmacznaPyza odnośnie rad to najważniejsze żeby nóż był ostry lub piłka ( mi najlepiej kroi się włażnie takim),jeżeli dobrze ponakłuwasz ciasto widelcem przed pieczeniem to też pomaga w krojeniu no i jeżeli odleży troszkę ( kilka godzin po przełożeniu kremem to również lepiej się kroi bo ciasto lekko przejdzie masą.Ale całkowitemu nie kruszeniu się niestety nie zaradzimy ,to już taki urok kremówki :)
SmacznaPyza 21.01.2014 15:43
piszesz, że najlepiej kroić nożem z piłką - a masz jeszcze jakieś rady żeby nie zgnieść ciasta podczas krojenia i żeby za bardzo się nie pokruszyło ?
Anna169Hosz 21.01.2014 14:27
Pyszne, takie kremówki lubię najbardziej.
everay 21.01.2014 13:30
super ciacho:)
Kuchenka 21.01.2014 12:45
cudna jest
bogusia19 21.01.2014 12:26
może został kawałek?
olla85 21.01.2014 12:20
Pyszności! :) Uwielbiam kremówki, mniam :)
Rafał10 21.01.2014 11:56
ale zjadłabym takie ciacho!
Czyki 21.01.2014 11:52
Taką kremóweczkę, to ja też chętnie skosztuję:)
dodi 21.01.2014 11:21
uwielbiam takie mniam
Milka100 21.01.2014 10:50
ale apetyczna kremówka
Aleksandra/Olcia 21.01.2014 10:49
jak malowana!
monisia1977 21.01.2014 10:31
super ciacho
Megg 21.01.2014 10:21
uwielbiam kremówki, pycha
MarchiochaKucharzy 21.01.2014 10:12
ale zrobiłaś mi ochotę na taka kremówkę !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak